Jak postupovat při punčáku
Recept na korpus si každý upeče takový, jaký mu vyhovuje.
Buď klasický piškot nebo jiný jednoduchý recept.
Recept na punč:
Svaříme 1/8 litru vody s 10 dkg krystalového cukru, až bude houstnout.Přidáme 5 dkg malinového džemu a lehce převaříme.
Přilijeme 1/16 litru rumu nebo punče ( já jsem dala půl na půl ) a šťávu z půlky citronu.
Korpus a kostky jsem upekla z devíti vajec, punče jsem použila dvojitou dávku, ale horní část byla sušší, což je vidět na poslední fotografii, takže to chce trojitou dávku.
Návod:
Dort jsem dělala podle návodu manželovy babičky.Upekla jsem si kulatý dortový korpus.Na plech jsem nalila další těsta-dvou, tří barev ( já tady mám tří, protože jsem světlé potřebovala jako další obdélníkový korpus na ještě jeden menší punčák )Barvila jsem červenou potravinářskou barvou a kakaem.
Po upečení a vychladnutí korpusy rozřízneme, polijeme punčem, uděláme obroučku z těsta a poklademe kostkami zbarevných těst z plechu, které jsou namočené také v punči.
Přiložíme horní část korpusu-přiléhající strana ke kostkám je také namočena .
Slisujeme-nahoru položíme prkénko, zatěžkáme nejlépe pevně mezi dvě police v lednici do druhého dne.
Druhý den si uděláme citronovou ( fondánovou ) polevu, trochu hustější, abychom zalily póry a nerovnosti.
Jinak by nám konečná, řídká poleva vtekla dovnitř a na povrchu by toho moc nezůstalo:-)
Nakonec tedy polijeme řídší polevou, do které je možné udělat různé efekty, buď z této polevy obarvené potravinářskými barvami nebo pomocí čokolády, atd.